Mėsos gaminių vartotojams – gera žinia

Ko gero, visi esame girdėję mitą, kad dešrelėse ar virtose dešrose mėsos nėra. Neva ten rasi bet ko, tik ne mėsos.

Krekenavos agrofirmos technologai prieš penkerius metus ėmėsi griauti nusistovėjusius stereotipus ir sukūrė sparčiai besiplečiančią ir itin sėkmingą produktų liniją „Mėsinga“. 20 išskirtinės kokybės produktų ir pavasariška naujiena – mėsingi šašlykai, šiandien yra neabejotini rinkos lyderiai.

Kartais mėsos gali būti per daug

Kaip pasakoja vyriausiasis Krekenavos agrofirmos technologas Andrius Krivošejevas, pirmiausia buvo nuspręsta kurti „Mėsingas“ virtas dešras ir dešreles, nes rinkoje kito tokio produkto nebuvo, o poreikis buvo jaučiamas. „Iki šiol tokiuose kitų gamintojų gaminiuose būdavo tik apie 75 % mėsos ir to buvo akivaizdžiai maža, tad nutarėme šį faktą pakeisti. Pakankamai ilgą laiką truko intensyvūs bandymai, siekiant išgauti geriausią skonį, – pasakoja technologas. – Kiekvieną dieną naudodami vis kitokius receptus atlikdavome iki dešimties bandymų – skirdavosi ir prieskonių kiekis, jų sudėtis, ir mėsos kiekis.“

Kalbėdamas apie produktų gaminimo subtilumus technologas prisimena ir gana kuriozinę situaciją. „Kadangi norėjosi produkto, kuriame būtų didžiausias įmanomas mėsos kiekis, viename receptų buvo numatyta naudoti rekordiškai daug – net 97 % mėsos, tačiau paragavę mėginį supratome, kad dešrelės yra tiesiog nevalgomos, jų neįmanoma įpjauti, sunku kąsti, o skonį galėčiau palyginti su labai sausa ir kieta mėsa“, – šypsosi specialistas ir sako, kad siekdamas kokybės ir skonio harmonijos atliko daugybę bandymų, degustacijų ir receptų taisymų, kol galiausiai buvo sukurtos tokios virtos dešros ir dešrelės, kokios yra dabar.

„Pastebėję, kad pirkėjai naują produktą itin greitai įvertino ir pamėgo, pajautėme stimulą kurti toliau – taip atsirado karštai rūkytos dešrelės, jautienos ir vištienos dešrelės, vytintos ir šaltai rūkytos dešros. Beje, jų skonis – dieviškas. Netaikėme vieno standarto visai „Mėsingos“ linijai – jei itin didelis mėsos kiekis netiko virtoms dešrelėms, tai štai vytinant ar šaltai rūkant atsiskleidė visa skonių paletė. Dirbome daug ir atkakliai, kad rezultatas būtų pats geriausias, o pirkėjai gautų kokybiškiausią produktą“, – sako technologas, kurio sukurtos „Mėsingos“ linijos dešrelės apdovanotos aukso medaliu.

Pavasariška naujiena – mėsingi šašlykai

„Pagaminti skanų mėsos produktą nėra taip paprasta. Turbūt nežinojote, kad smulkinant mėsą dešroms ar dešrelėms jai kliūva didžiulis mechaninis poveikis ir dėl to aktyvuojasi mėsos baltymas, kuris, liaudiškai tariant, ją „suriša“, o išvirta masė įgauna tvirtą konsistenciją. Taip pat kapojant mėsą ji labai greitai kaista ir norint kokybiškai viską susmulkinti, kad vėliau galėtume valgyti vientisą produktą be jokių mėsos gumulėlių, naudojama speciali technologija, kuri padeda atšaldyti emulsiją ir pagerinti baltymo funkciją“, – subtilius gamybos užkulisius praskleidžia vyriausiasis Krekenavos agrofirmos technologas A.Krivošejevas.

Jis sako savo stebuklingoje virtuvėje artėjančiai vasarai paruošęs dar vieną mėsingą ir skanų produktą – šašlykus.

„Lietuviai jau seniai išsirinko, kokia mėsa jiems atrodo tinkamiausia. Žinoma, tai – kiaulienos sprandinė, o tiksliau, raumuo ir truputis riebalo, o tai, beje, irgi yra mėsa, nors dažnai manoma kitaip. Minimalus riebalų kiekis yra būtinas norint, kad šašlykas būtų sultingesnis. Jei keptume tiesiog kumpį, jis būtų nepalyginamai sausesnis, tad šio varianto net nesvarstėme.

Gamindami marinatą vieninteliai rinkoje naudojame tik natūralų rapsų aliejų, o ir to paties dedame labai nedaug, tik tiek, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai. Taip užtikriname, kad šašlykas bus išmarinuotas kokybiškai, o iškepus jo skonis bus geriausias“, – pasakoja vyriausiasis Krekenavos agrofirmos specialistas, kurio kurti produktai pelnė ne vieną medalį ne tik Lietuvoje, bet ir toli už jos ribų.

Faktai:

„Mėsingos“ liniją sudaro 20 produktų.

Pieniškos „Mėsingos“ dešrelės pelnė aukso medalį.

Naujausias linijos „Mėsinga“ šeimos narys – šašlykai.

Also read