Atgaivino senus receptus – rezultatas pranoko lūkesčius

Retas žino, kad Krekenavos agrofirma savo archyvuose talpina įvairių laikotarpių receptus, kuriais remdamasi vis pagamina kažką seniai pamiršto, tačiau labai pasiilgto ir keliančio nostalgiją. Kone prieš dvi dešimtis metų Lietuvoje ypač populiarus kiaulienos šoninės ir nugarinės suktinis, šiandien profesionalių meistrų pradėtas gaminti ir vėl, bei jau sulaukė puikaus pirkėjų įvertinimo.

Nauja linija „Retro“ žvilgsnis į praeitį

Kaip pasakoja, Krekenavos agrofirmos technologas Raimundas Čironis, naujoji gaminių linija ne veltui pavadinta labai simboliškai „Retro“, mat visi kiaulienos ir jautienos produktai, gaminami pagal senus Lietuvoje itin mėgtus receptus. Produktuose išlaikomas nurodytas jautienos bei kiaulienos kiekis, o parinktas prieskonių mišinys primena prieš dvi dešimtis metų gamintus produktus. „Didžiuojamės, jog naudojantis senaisiais receptais pavyko atkurti originalų kiaulienos šoninės ir nugarinės suktinio skonį, žinoma, labai svarbu paminėti, jog Lietuvoje kito tokio gaminio nėra, tik mums pavyko suformuoti išskirtinį produktą ir skonio ir išvaizdos prasme, o jos skersmuo – rekordiškai didelis, tad jo gamyba itin sudėtinga bei reikalaujanti kruopštumo. Tačiau mums pavyko ir išgavome skonį, kuris pateisino išrankiausio gurmano lūkesčius“ – pasakoja R. Čironis.

Ypatingas suktinis gaminamas ypatingai

Prieskoniais pagardintas suktinis sveria apie aštuonis kilogramus, kiekvienas kiaulienos šoninės ir nugarinės gaminys rankomis specialia virvele suveržiamas kas penkis centimetrus, kad mėsa susislėgtų, o kiek vėliau, po išrūkymo ir virimo, supjaustoma po 2,5kg. Specialistas sako, kad tokio dydžio suktinius šiuo metu gamina tik Krekenavos agrofirmos meistrai, o ir unikalaus skonio daugiau niekam nepavyko pakartoti. Tiesa, parduotuvių lentynose, pirkėjų patogumui galima rasti ir pusės kilogramo suktinį. Technologas pabrėžia, kad pasiekti, jog tokio dydžio mėsoje prieskoniai tolygiai pasiskirstytų ir mėsa įgautų tokį skonį, koks nurodomas senuose receptuose teko naudoti inovatyvias technologijas. „Teko sena derinti su nauja“ -, juokauja jis –“skaitydami receptus, matome, kad seniau, tinkamai išmarinuoti tokio dydžio suktinį prireikdavo kone savaitės, tačiau dabar, naudojant pažangius metodus, mes galime tai padaryti per parą. Žinome, kad gaminant tokius suktinius senais laikais, mūsų tėvams ar seneliams tą padaryti ne visada pavykdavo – neretai prapjovus tokio dydžio suktinį, jo vidus būdavo beskonis, o kraštuose – per daug prieskonių, visa tai dėl per ilgai užsitęsusio ir nekokybiško marinavimo, be to gaminys greit sugesdavo. Mes šią problemą išsprendėme ir šiai dienai turime produktą, kuriame prieskoniai pasiskirstę ir įsigėrę tolygiai, o galiojimo laikas gerokai ilgesnis. Krekenavos agrofirmos meistrų pagamintas „Retro“ suktinis – tai patikrintas ir kokybiškas subtilaus skonio produktas– „pasakoja technologas.

Rinką užkariauja jautiena

Raimundas Čironis pasakoja, kad šiuo metu Lietuvos parduotuvėse, deja, labai menka jautienos gaminių pasiūla. Nors ši mėsa ir skani ir sveika, tad koncernui „Vikonda“ priklausanti „Krekenavos agrofirma atgaivino dar vieną seniau itin mėgtą receptą, o „Retro“ gaminių liniją papildė karšto rūkymo jautienos kumpeliai. Technologas sako, kad itin didelis vieno iš „mėsingos“ linijos gaminių – būtent jautienos dešrelių populiarumas ir teigiami pirkėjų atsiliepimai turėjo įtakos ir šio produkto atsiradimui – „jautiena žmonių iš tiesų mėgstama ir norime, kad šios mėsos gaminių pasirinkimas būtų kuo platesnis“. Kaip ir suktinio, taip ir jautienos kumpelių gamybos procesas – itin sudėtingas ir įmanomas tik pasitelkus naujausias technologijas, o siekiant išgryninti skonį ilgus metus dirbantys specialistai mėsą vienam ar kitam produktui išpjausto tik rankomis, gal taip ir ilgiau užtrunkame, tačiau aukoti kokybės mes nenorime. Žinome, kad specialiai apmokyti meistrai kai to reikia, išpjaus būtent kumpį, šoninę ar nugarinę. Juolab, kad sukūrus naują produktą pirmomis savaitėmis visuose procesuose nuo pradžios iki galo dalyvauja ne vienas ir ne du technologai. Pasitinkame atvežtą mėsą, stebime išpjaustymo, marinavimo ir rūkymo procesus, o tada, atėjus laikui išlydime jau paruoštą produktą. Privalome užtikrinti aukščiausią gaminių kokybę ir tą sąžiningai darome kiekvieną dieną“ – užtikrintai sako Krekenavos agrofirmos technologas Raimundas Čironis.

Jis primena, kad „Retro“ linijos šeimą sudaro itin skanios virtos pieniškos dešrelės, virta dešra, sardelės, jautienos kumpis, paštetas bei ypatingasis karštai rūkytas nugarinės ir šoninės suktinis. Šie produktai tik pradžia, nes senų, kadaise itin mėgtų patiekalų receptų Krekenavos agrofirmos archyvuose sukaupta itin daug, tad ateityje parduotuvių lentynas pasieks dar ne vienas vartotoją nustelbiantis gaminys, o tokių projektų kaip „Retro“ produktų linija – ateityje tik daugės.

Taip pat skaitykite